About Me

My photo
Terengganu, Malaysia
Pengalaman, jatuh dan bangun kehidupan mengajar aku erti kedewasaan. Kebahagiaan tidak akan mungkin dikecapi tanpa secebis pengorbanan. Cinta yang suci takkan mungkin datang tanpa keikhlasan dan kejujuran..

Dunia...Dunia...

Bila Kita Susah Orang Benci..

Bila Kita Senang Orang Dengki!!


Sunday, February 2, 2014

Al Kisah Manjakani

Assalamualaikum wbt..

Hari ini Tejaa bukan nak bercerita pasal khasiat manjakani, sebab yang tu Tejaa dah pernah share dulu. Cuma hari ini, Tejaa nak kongsikan kisah yang terjadi dalam mase 1 2 mggu ni pasal manjakani. 

Family Tejaa memang sejak zaman berzaman mengamalkan penggunaan manjakani untuk banyak perkara.

Sakit gigi, demam, ubat jerawat, ubat buasir dan sebagainya.

Dan Tejaa memang dah dibekalkan oleh mak sebungkus buah manjakani ori untuk menjaga kesihatan. Sejak Tejaa amalkan untuk mengubati buasir, Tejaa terus amalkan smp skrg sbb kulit muka rasa lebih sihat. Jerawat pun cepat kecut bile sapu air asahan buah manjakani.

Tapi bukan itu kisah yg Tejaa nak cerita sekarang. 
Tejaa tak sangka, sejak Tejaa guna manjakani ni, ramai pulak yang bertanya Tejaa melalui mesej mana nk dapatkan buah manjakani ori. Siap ada yang nk kirim bila Tejaa balik kg.

Dah jadi mcm dealer produk kesihatan pulak Tejaa ni. 
Ramai kawan2 Tejaa yg jd penjual produk kesihatan ni. Alhamdulillah, seronok jugak tngok kawan2 dah maju ada bisnes sndiri.

Tapi, untuk dorang memujuk Tejaa membeli produk ni semua, mmg silap la. Sebab Tejaa dari dulu lg hanya bergantung kepada produk smulajadi. Memang mak Tejaa pantang kalau anak2 die mkn jamu yg tah dari mana, produk yg ntah sape2 yg formulakan. Bukan nak kata tak bagus. Tapi mcm biasalah. Orang tua2 kan. Memang berpegang keada petua tradisional.

Baru2 ni ramai kawan Tejaa yang bertanya tentang Manjakani. Baik yang anak dara, mahupun yang dh berkahwin. Siap ad yg mengadu masalah rumahtangga. Maaflah Tejaa tak berapa nak mengerti masalah rumahtangga ni. Al maklom la masih bujang kn. Yang Tejaa tahu. Baik untuk anak dara, ataupun yg dah berumahtangga, MANJAKANI ada khasiat die yg tersendiri. 

Tejaa akui, penggunaan MANJAKANI bnyk bwk perubahan pd diri Tejaa. Kalau dulu, buasir sebabkan Tejaa fobia nk ke tandas. Tapi skrg Alhamdulillah. Rasa selesa sgt. 

Kalau dulu jerawat. Tudiaaaa. Segan nk citaa aihh.. 
Tapi sekarang, Jerawat malu2 kucing nk tmbuh. parut jerawat pun. Alhamdulillah, dah semakin berkurang. 

Tejaa bukan nak menjual produk, mmg x niat nk promote bisnes lgsung. Tejaa hanya berkongsi kebaikan. Rakan2 yang nk manjakani ori, InsyaAllah Tejaa akan cuba dapatkan d kampung dan bekalkan tuk korang. Tejaa hanya jual dengan harga asal. Kalau kt kg sepeket RM1..Begitulah juga smp ke tgn sahabat2.

Persediaan ke alam pernikahan?
Mak cakap, perempuan kene jaga kesihatan sejak dari anak dara lg.
Jom jaga kesihatan dengan MANJAKANI. Best sgt..Next time Tejaa cerita pasal MENGKUDU pulak..hehe

Bye2 uols..cup3..

46 comments:

  1. Teja, sy mmg tgah cari serbuk manjakani utk rawat buasir..boleh tak sy nak kirim dari Teja? utk buasir Teja buat macamana ye? terseksa sungguh rasenye..adehh

    ReplyDelete
  2. Saya x ada serbuk manjakani, cuma ad buahnye saje...option boleh rebus, minum dan sapu, atau asah, minum dan sapu. tapi kene pantang makan pedas, daging @ mknn berminyak kalau boleh elakkan..kene bnyk mkn buah. Tp once dah berdarah teruk, better ambik ubat kt klinik, tp dlm masa yg same kene teruskan mkn manjakani.

    Sebab pengalaman saye, untuk first degree buasir, i mean yg x keluar lg, manjakani boleh membantu, tapi kalau higher degree, better consult doctor.

    Kalau nk tempah takes time jgk sbb sye xde kt kg..and skrg dh susah nk daat. dulu kt kedai kopi mmg bnyk, tp memandangkan dh ramai yg komersilkan manjakani tin, org mcm abaikan the original manjakani. Tapi insyaAllah kalau ada rezeki sye dpt stok sye akn share, stakat ni stok yg sye ad utk kgunaan sndiri je..
    hehe

    ReplyDelete
  3. Tejaa.. I dh smggu guna manjakani ni, tp bila google ada org ckp mnjakani x elok utk yg blm berkahwin or yg blm bersalin, khas utk ibu2 yg melahirkan anak je. Betul ke? Sbb risau jgk bila dgr mcm tu, tkut ada effect lain plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni mak sye guna sejak dr zaman anak dara lg..Alhamdulillah, xpernah ad msalah pape..sye pn gunakan tuk msalah buasir. Takde ape2 side effect plk, buasir 2 sembuh ad la..mungkin sesetengah org allergy dgn manjakani sape tahu kn? Yg pastinye manjakani bukan mcm herba2 laen yg panas.. :)

      Delete
  4. Brp rm manjakani...?

    ReplyDelete
  5. Saya sedang mengalami buasir yang bengkak dan sangat sakit.. beli ubat kat farmasi pun tak berkesan .. bila dah google pasal petue manjakani ni esok nak suruh hubby pegi beli kalau bole cari yang serbuk terus so tak payah nak blender or tumbuk manjakani tu.. azabnyee buasir ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, manjakani ni alternatif. Tp untuk ubatkan yg sakit, kene jmpa doktor jgak. Tejaa mula2 kena, sgt sakit dan sangat malu nk jmpa doktor. Bila dh jmpe, doktor bg symptomatic treatment. Tp bila hbis ubat, buasir dtg balik, sbb 2 tejaa mkn ubat doktor bg dan dlm msa yg sama terus gunakan manjakani. Lama jgk tejaa amalkan manjakani..dlm 2 mggu, minum, then sapu kt tmpt buasir. Smp skrg dh x kene buasir lg. Semoga cepat sembuh ye cik afida..

      Delete
  6. Salam. Nak tny,kira manjakani ni mmg selamat la utk anak dara?cara makan mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..selamat...mak sye amalkan dr zaman anak dara smp la sekarang..
      Cara nk amalkan ikut keperluan..kalau utk buasir lain, tp kebiasaannye, yg jd amalan mak, utk jge kesihatan, asah buah manjakani, cmpur air dlm satu sudu..asah smp jd pekat, then air asahan 2 campo n air suam, minum..

      Ataupun kalau nk jimat, just rebus manjakani 2...then air rebusan boleh mnum..

      Tapi mak ckp, lg bagus/berkesan bile rebus buah manjakani smp lembut, then buah die 2 gentel2 jd saiz kecik mcm saiz2 kacang 2...then telan je..wlpn pahit..tp bagus...

      Delete
  7. Che Tun Tejaa. Kalau nak minta/beli benih pokok manjakani, boleh? berminat nak tanam di rumah. Mohon reply ya - serinurulbeauty@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tejaa pn x pernah ad benih ni..huhu..yg jual kt g pn, buah je..mane dorang kutip pn x taw..huhu

      Delete
  8. Teja jual kira cmne ye manjakani tu

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum .boleh saya tanye x ? saya tak tahu nak tanye siape . okey mcm nie ,kalau perempuan yg sudah xade dara maksudnya ,sebelum dia kahwin dia telah melakukan **** . tapi dia xpernah mengandung ,dan sekarang nie dia dibelenggu masalah , benda nie terjadi dua tahun lepas . dia takut bila dia kahwin nanti ,suami dia xdapat terima dia . adakah dia boleh mengamalkan manjakani nie untuk merapatkan kembali dara dia ? tolong reply yea kak tun teja . bantuan akak amat saya perlukan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...ok masalah ni sye cuma bg pendapat..bg saya, kesilapan masa lampau seseorang 2, hanya boleh ditebus dgn taubat dan tak akan ulangi lagi kesila0an yg sama. ALLAH lebih tahu hati hamba-Nya. Tentang takut suami dpt tahu..? Sbenarnya lebih baik berterus terang spaya x berlaku msalah d masa akan dtg. Lelaki baik, akan melindungi..kalau die undur diri,maksudnye lelaki 2 bukan yg terbaik utk awk. Bertaubatlah, Allah telah aturkan yg terbaik utk hambanya yg bertaubat..walau guna manjakani sekalipun, dosa tetap dosa yg x dpt disembunyikan. Wallahualam..

      Delete
  10. cara untuk amalankan yang ada buasir macam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut amalan mak sae, 2 cara. Satu minum, dan satu asah buah manjakani, sapu dkat buasir..buat hari2. Utk minum, sebijik manjakani, rebus dlm air 2 cwan smp jd 1 cawan..then mnum..amalkan hari2 snp sembuh..law x sembuh, sila jumpa doktor k..hehe

      Delete
  11. Salam teja..boleh tak bagi resepi untuk buat air minuman manjakani..berapa biji n brapa gelas air nak gune?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..
      Ikut amalan mak saya, 1 biji manjakani, rebus dlm 2 cawan air mnjadi 1 cawan air. Kemudian mnum. Amalkan hari2..

      Delete
  12. macam mne nak beli ek?ley wasap sy 012252087

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, sye x jual manjakani ni.yg ad pn tuk stok kegunaan sndiri..

      Delete
    2. Nk oder wsp sy..0134807045

      Delete
  13. orang lelaki buleh guna ker untuk buasir..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh xde masalah.
      Herba xde pantang..

      Delete
  14. Sapa nk buah majakani..wsup sy..0134807045..

    ReplyDelete
  15. Kak teja bole email kat saya cara dapatkan buah manjakani jaysree7@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Sy nk beli buah manjakani nie. Akak beli brapa ringgit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ada jual. Kalau nk boleh whatsapp sy ya.. 0109227890..
      Kapsul 60 biji = RM40
      Serbuk 10g = RM15
      Serbuk 35g = RM40
      Buah manjaqani = RM15

      Terima kasih..

      Delete
  17. Assalamualaikum..
    Maaf kak Teja. sy Dhila, nk tumpang iklan sikit..sesiapa yg nk manjakani boleh la dptkan dgn dhila ye.. whatsapp 0109227890.. Kapsul 60 biji (RM40), Serbuk 10g (RM15), Serbuk 35g (RM40) & buah manjakani 100g (RM15)

    Manjaqani Aleppo Syria Gred A. 100% tanpa bahan campuran...

    Terima kasih kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..boleh2..x de masalah..hehe..

      Delete
  18. berminat nak beli manjakani scra retail/borong/dropship/agen blh whatsapp sy 0139603605 Biey.sy ada supply serbuk/kapsul/buah manjakani

    ReplyDelete
  19. Biji manjakani bli jer dkt mydin.. bhgian rempah2... mmg da..

    ReplyDelete
  20. Salam sis Tun Tejaa...
    Sy dah baca komen dari atas smpai bwh tapi tak ada yg brtanya utk hilangkan jerawat. Jadi sy dgn rendah diri nk tnya... mcm mana ya sis amalkan manjakini utk hilangkan jerawat?

    Terima kasih. Harap sis sudi balas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Sblum 2 nk bgtaw, jerawat yg berkesan, jerawat bukan dsebabkan oleh allergy, resdungdan sebagainya...mcm tejaa naik jerawat bila stress or dekat2 nk datang bulan..bese asah n sapu manjakani kt jerawat 2..lame2 die kecut..jgn sskali kopek jerawat 2...biar die kering sndiri...

      Delete
  21. Teja . kalau buasir dalaman mcm mna nk amalkan?? Nak sapu mmg tidak la. Minum mcm cara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam saudara, buasir dalaman cuba cari satu jenis buah namanya ubi stor org trganu pggil. Sye. Pasti org luar trganu pggil ape, rupa die lbih kurang manjakani, tp die hodoh ckit, dan lg besar..rebus ubi 2 dan amalkan hari2..dlu, membe 1 bilik asrama buasir dlman, mak sye pernah bg ubi 2 suh die amalkan..alhamdulillah smp skang dh ok, tp ingt, ini alternative..mesti kena cuba ubat dr klinik @ hospital juga ye..

      Delete
    2. Wsalam saudara, buasir dalaman cuba cari satu jenis buah namanya ubi stor org trganu pggil. Sye. Pasti org luar trganu pggil ape, rupa die lbih kurang manjakani, tp die hodoh ckit, dan lg besar..rebus ubi 2 dan amalkan hari2..dlu, membe 1 bilik asrama buasir dlman, mak sye pernah bg ubi 2 suh die amalkan..alhamdulillah smp skang dh ok, tp ingt, ini alternative..mesti kena cuba ubat dr klinik @ hospital juga ye..

      Delete
  22. Assalamualaikum, hi sis teja, nak tanya laa senang tak untuk kita dapatkan buah majakani ni area2 KL? Saya taktau nak cari dekat mana. Sbb saya nak guna utk kegunaan sendiri. Saya cari buah ni sebb saya nak merwat masalah keputihan saya. Saya suka iktiar sendiri, kalau pi klinik pun sama juga keputihan tu akan dtg balek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam sis..sye x sure area kl. Tp so far teja duk melaka, tejaa masih lg order dgn supplier dr trengganu. Die poskan kt tejaa..kalau sis nk, boleh direct hubungi dhila 010-922 7890..die supply manjakani..biji ada, serbuk ada kapsul pn ada..

      Delete
  23. salam tun tejaa..boleh sy tnya..suami saya buasir yg stage 4 x silap..yg da xley nk msk blk..sy sapukan serbuk manjakani campur air..die jd mcm pes skit..lpas tu bila dibiarkan..die mcm kering n berkerak..normal ke?ptt ke sy teruskan sapu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam sis. Stage 4 doktor ad nasihatkan utkbuat penbedahan atau mkn ubat? Kalau sehingga tempat buasir mkin teruk, boleh d0tkan nasihat doktor..kne ikhtiar dr dua segi...dan kne pantang mkn jgak taw..

      Delete
  24. salam tun tejaa..boleh sy tnya..suami saya buasir yg stage 4 x silap..yg da xley nk msk blk..sy sapukan serbuk manjakani campur air..die jd mcm pes skit..lpas tu bila dibiarkan..die mcm kering n berkerak..normal ke?ptt ke sy teruskan sapu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.puan, sye nasihatkan utk stage 4, puan dptkan rawatan drpd doktor. Manjakani hanya alternative. Puan xperlu buat paste..hanya perlu buat air asahan die sje..buat cair..then sapu dgn kerap. Pengalaman sye, masa lepas bersalin, sye sapu 3 kali shari, jahitan bersalin sye yg terbuka bercantum balik kepas 2 hari. Masalah buasir sye pulak pendarahan berhenti slepas sapu..syeoleskan bbhgian dalam anus dan jyga pd buasirRyv terkeluar. Alhandulillah dah x berdarah dan mengecil dlm masa 1 mggu..

      Delete
  25. Salam.. saya nk tanye serbuk manjakani ni blh guna ker pada org yg tgh hamil...utk sapu pada buasir yg tkeluar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..kegunaan luaran boleh. Kgunaan dalaman sye x berapa pasti..

      Delete
  26. Aslmkm Tun Tejaa. Saya ni tgh mencari biji manjakani utk kegunaan sndiri tpi saya x tau mana na cari kt k.l ni.. Tun Tejaa ada jual lgi x biji manjakani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam belle..boleh hubungi no no, die dealer majakani ori..010 9227890

      Delete