About Me

My photo
Terengganu, Malaysia
Pengalaman, jatuh dan bangun kehidupan mengajar aku erti kedewasaan. Kebahagiaan tidak akan mungkin dikecapi tanpa secebis pengorbanan. Cinta yang suci takkan mungkin datang tanpa keikhlasan dan kejujuran..

Dunia...Dunia...

Bila Kita Susah Orang Benci..

Bila Kita Senang Orang Dengki!!


Sunday, March 25, 2012

Susah Tak Nak Jadi Doktor Haiwan...?

Assalamualaikum wbt...

Ramai yang tanya Tejaa, Susah tak study Doktor dalam kurungan B (Bak kata Kapt Razali, Tejaa punya pegawai kt PALAPES) atau dalam kata lainnya Doktor Binatang, atau dengan nama yang bezz sikit, Doktor Perubatan Veterinar.

Kalau Tejaa nak jawab tentang ni, ofkos la Tejaa cakap susah. Kalau mak Tejaa jawab pulak, kalau tak susah, bukan belajar namenye (sebut macam iklan tongkat ali uh!!)

Kenapa susah erk nak jadi vet...?

Ok, pertama..Kalau nak jadi vet ni pertama kali, korang kene sukakan haiwan, kalau korang benci haiwan, sekian terima kasih, sila beredar dari dunia kami. Susah taw nak memupuk rasa cinta pada haiwan ni. Lagi-lagi kalau korang masuk je Hospital Veterinar tu, seekor anjing yang sedang menunjukkan taringnya sedang menunggu korang. Takpun seekor kucing yang telinganya dah senget2 (menunjukkan kucing tu sangat marah) sedang menunggu kedatangan korang. Agak2 cinta lagi tak korang pada haiwan tersebut? Haha.

Jangan tanya Tejaa, sebab Tejaa memang pencinta haiwan sejak kecik lagi. Tak kesah la burung ke, ikan ke, kucing ke.

Haha..pencinta haiwan la sangat ni, see...anak tikus pun Tejaa sayang taw..Time ni  wantu ujian baca perintah kat padang ragut UPM, waktu Tejaa masih seorang kadet..hehe..

Sebut pasal burung la kan, Tejaa ada kisah menarik masa Tejaa umur kalau tak silap 9/10 tahun kot. Mintak maaf la takde gambar..Gambar mase kecik dengan teddy bear ada la..Haha..
Gambar entah taon bile ni xsilap 1992 kot. Cuba teka yang mane 1 Tejaa..haha...

Kisahnya, Tejaa masa kecik memang nakal dan lasak dan Tejaa paling rapat dengan sepupu Tejaa nama Firdaus. Beza umur kitorang setaon je. Dah memang rapat sangat, sampai tido pon nak bersama tyme kt rumah tok wan (mase kecik2 ok, takde nafsu n belum baligh lagi..tido reramai bercampo laki pmpn sepupu sepapat Tejaa). Satu hari, Tejaa dan sepupu Tejaa, Firdaus yang teramat nakal ni kayuh basikal menuju ke sungai kt sebelah kampung Tejaa. Punya la seronok masa tu sebab budak kecik pantang jumpa air, tapi Tejaa tak berani la mandi manda sebab sungai tu memang dalam. Nak dijadikan cerita, Firdaus terjumpa satu sarang burung kat sebatang pokok tepi sungai tu. Yang bezznye, ade anak burung law x silap Tejaa sekor je. Anak burung tu merah lagi, bulu pelepah pun tak tumbuh lagi. Punya la anak burung 2 ternganga kelaparan. Tejaa dan Firdaus ni pun terus teruja la, n terus wat deal sape yang nak bela burung tu. Last2 Tejaa berjaya. Tejaa pun taruk la dalam raga basikal Tejaa lalu bawak balik anak burung 2. Malam tu, punye la anak burung tu bising sampai 1 rumah dengar n kantoi la dengan ayah Tejaa. Malam tu jugak Tejaa kena balun n ayah. Teringat sampai sekarang kata-kata ayah Tejaa:

"Adik gi anta balik burung tu. Ye kecik lagi, adik nok wi makang gape? Ayoh tamoh tanggung dosa"

Translate bahasa standard:
" Adik pergi hantar balik burung tu. Dia kecik lagi adik nak bagi makan ape? Ayah taknak tanggung dosa" (mase ni Tejaa tak dapat adik lagi, so bahasakan diri sbg ADIK)


Malam tu jugak, Tejaa bonceng moto ayah dan Tejaa tunjukkan tempat Tejaa amik anak burung tu, dan ayah letak balik. Tejaa apalagi, menangis la. Bukan sebab sedih burung tu kene hantar balik, tapi dah kene marah dengan ayah. Haha..

Moral of the story, Tejaa memang dari kecik sukekan haiwan, tu belum lagi cite tentang Tejaa tangkap kelawar guna perangkap tikus, Tangkap ikan lam sungai pastu lepaskan kt dalam telaga kt surau, Ambik siput sedut yang mak nak masak gulai sekor dua, kononnye nak bela dalam akuarium. Haha..Macam-macam la Tejaa mase kecik dulu.

Tejaa rasa macam Tejaa ni dah ditakdirkan untuk jadi Doktor Haiwan, walaupun pada asalnya nak jadi doktor gigi..teeheee,..

Ni dah melencong jauh. Kembali ke topik asal, SUSAH tak nak jadi VET.

Tejaa sekarang tahun ketiga dalam DVM ni (DVM stands for Doctor of Veterinary Medicine) walaupun sebenarnya Tejaa dah 5 tahun kat UPM. Kalau sape2 ingat, Tejaa pernah tangguh study sbb saket, sebab 2 la sekarang tahun ke 3.

Dalam tahun ke 3 ni, dh start Pra-clinical year, Tejaa dah dapat rasakan nak jadi Vet ni memang susah. Nak banding dengan Dokte Manusia ni memang Vet lagi banyak nak kene master. Mungkin dikatakan Dr Manusia susah sebab ia melibatkan NYAWA manusia. Kami ni melibatkan nyawa haiwan je..Teehee...

Macam2 haiwan nak kena tahu. Kucing anjing ikan ayam kuda lembu kambing biri-biri burung kura-kura ular hamster...arghhh..manyak lagi la...ups tertinggal 1 lagi. Termasuklah VAVI...hehe..

Apa yang lagi susah tentang Vet ni bila korang kene faham bahasa2 badan haiwan ni. Ibarat korang berkomunikasi dengan orang bisu. Susah taw nak tahu cemane haiwan 2 sakit ke tidok, sehat ke tidokk...Kene tahu sume expression, behaviour die, gait, blaaa..blaa..blaaa...malasa nak sebut...

Tejaa bukan nak takut2kan sape yg berminat nak jadi Vet, cuma, Tejaa nak ingatkan jangan pandang rendah pada profesyen Veterinar ni. Mungkin nampak simple. Tapi silap buat, anda akan mendapat side kick percuma dari seekor lembu, atau mendapat hadiah backkick daripada seekor kuda. Naisss...

Apa-apa pun Tejaa sekarang memang perlu struggle..Hiyaahhh....Doakan Tejaa jadi Vet yang terbaik di dunia oyeahh..Babai..cup3...

Karikatur daripd seorang Street Artist. Time ni Tejaa n Membe pegi Aquaria KLCC..tak sama langsung ngan muka Tejaa. Apa2 pun melayang RM25..hehe..


126 comments:

  1. salam akak
    akak ade fb??sy nk add blh??
    sy bakal stdnt vet nie..so nk tnye la akak serba skit..sbb sy agk cuak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..ade dik..add ni..radhioahead@gmail.com

      Jgn risau...xsusah law blaja sungguh2...jgn cuak..hehe..

      Delete
  2. xdek rezeki nak jadik vet huhu
    btw,,akak u mane ye??
    upm mungkin??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...yup betul...upm..xpela..xde rezeki nk jd vet, rezeki kut laen plak...insyaAllah...mane taw kot nnti dpt keje len yg lg better dr vet...hehe

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori dik...terdelete plak comment scara x sengaja...tuk lepasan spm nk amik vet, ad 3 cara..pertama masuk matrik amik sains hayat,then apply upu, vet in upm@umk..kedua, apply diploma sains haiwan...ketiga, asasi pertanian...tp kene score high..result kne gempak ok..hehe...

      Delete
    2. yeayy!! da tau da cara nk amik vet ni.. rase2 nkkk jerr peluk2 kk teja ni... bile akk bgi tau serba sdikit psal dr veterinar ni kan.. ta rse down langsung... rase semangat lgi adelah...heheh.. tuk pengetahuan akk.. taon ni sya SPM..2015.. sya mmg dri kecik minat nk jadi doktor haiwan ni.. sangat minat... bile saya da miningkat remaja sya tertnye2 mcm mne crenye nk jdi doktor haiwan ni.. dan akhirnya saya da tauuuuuuu!!... alhamdulillah.. tpi kn saya ni penggeli tegar kpda binatang yg bernama or spesis CICAK... layak ke saya nk jdi dr haiwan ni?? huhu...

      Delete
    3. Adik boleh visit page ini utk keterangan lebih lanjunt mengenai perjalanan utk menjadi doktor veterinar di Malaysia.
      http://megawealthvet.blogspot.my/2016/02/kerjaya-sebagai-doktor-perubatan.html

      Delete
  4. to anonymous on 12/3
    dtg la UMK..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. abng abelhussin.. bleh abg terangkan kelbhn umk ni.. dri sgi asrama,plajran,prktikel,n lain2.. sbb sye brmnt nk msuk umk ni.. tpi nak tau la jgk asas2 dye..

      Delete
    2. umk ni uni baru lg. kalau dr segi praktikal setiap tahun g selama sebulan. tp nk masuk umk kena ade diploma dlu atau dr matrik.. :)

      Delete
  5. salam kak, senang tak nak score asasi sains pertanian? and susah tak ambil vet ni? cabaran dia macamna? dulu akak sebelom amik vet nih akak amik asasi sains pertanian ehhh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asasi pertanian kene tanye budak asasi pertanian..asasi pertanian boleh amek vet..akak dlu dr matrikulasi...law matrik susah nk score..tapi kalau nk ambik vet, better ambik diploma kesihatan haiwan sbb at least bile amek vet, korabg dh blaja bnyak basic mse dip kesihatan haiwan, so x susah nk follow..mcm akak dlu pas matriks msuk vet slow ckit nk follow berbanding ex dip sbb mmg xde basic lgsung psal haiwan...:)

      Delete
    2. Hi kak, nak tanye..law ambik diploma ksihatan haiwan & penternakan dulu.. nak sambung ijazah nnt jangka masa kene 5 taun jga ke?

      Delete
    3. Yep btul..msih proses yg sama..

      Delete
  6. salam kak .. kalau asasi sains hayat kat um or asasi sains kat uitm still boleh kan ?

    ReplyDelete
  7. salam kak . klau amik asasi sains kat uitm or asasi sains hyat um still boleh ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik...stakat yg akak taw, law asasi boleh plih je mane2 kos yg dorang layak...dan untuk asasi sains um, boleh mnx sbb ad classmates akak ex pasum..

      Delete
  8. wsalam...yg 2 sya x sure la..nnti sye confirmkan balik...

    ReplyDelete
  9. belajar takde yg senang..yg penting komited..tp memang mencabar la jd student vet ni...hehe

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, sori akak terdelete comment scra x sengaja...kalau aliran vikasional x dpt la dik, sbb kne blaja sains tuk jd vet ni... :)

      Delete
  11. antara zoology and vet. banyak ke arah vet sebenarnya. upm pilihan first, in sha ALLAH dapat :D 17 mei kot result keluar. btw, best baca post ni!^^

    ReplyDelete
  12. AKAK! etoo.. betul ker kalau ambik ijazah zoology x der harapan langsung nak jadi vet?? sy nak sgt2 ambik vet.. tp dulu x dpt diploma kat bintulu tu so sy masuk matrik..matrik la result x memberangsangkan.. huuu.. sy nak sgt2 jadi vet. i'm really2 in love with animals and i can only think of becoming a vet.. so is there other way for me to become a vet?? i dont care how long it takes.. TT^TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xsure la pulak...sbb setahu saya, lulusan matrik tak boleh amik double degree..unless u ada diploma berkaitan u bole gunakan dip untuk ambik degree dlm bidang lain..cuba tanya pihak2 yg lebih tahu..papepun, semangat tu penting..hehe

      Delete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. Inspired lah baca ni . Haha btw saya dpt smbung vet sesi 13/14 ni

    ReplyDelete
  15. Inspired lah baca ni . Haha btw saya dpt sambung vet sesi 13/14 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tq, eh, my junior la ni..ok all the best tuk DVM okey.. :)

      Delete
  16. Salam,kak saya nie baru Form 5 dan saya minat sangat nak jadi doktor vet nie..jadi boley x akak bagi tau saya apa yang patut saya score dalam SPM nie klau saya nak jadi doktor vet..lagi satu apa bezanya zoologi dengan doctor vet nie? Saya harap akak boley tolong saya.

    ReplyDelete
  17. Salam,akak saya nie baru Form 5 dan saya minat sangat nak jadi doktor vet nie..jadi boley x akak tolong bagitau saya keputusan SPM yg patut saya ada untuk jadi doktor vet nie.(saya ambil aliran sains tulen)....dan lagi satu apa bezanya zoologi dengan doctor vet nie? Harap akak dapat bantu saya..Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh perform sume subject. especially yg 3 serangkai bio, kimia, english. lg bagus dpt stret A . hehe. sebab skrg persaingan sengit tuk ambik ijazah vet.

      kalau x silap saye perbezaan antara zoology dan vet, vet adalah perubatan yg merangkumi semua (pembedahan, rawatan, kajian bla3 nyak lagi), zoologi hanya dari segi pengurusan.

      Saya pn x berapa sure tntg zoology.

      Delete
  18. assalamualikum akak.. saya nak Tanya saya pelajar perakaunan aliran sastera saya masih ada harapan lagi tak nak jadi vetrinar nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa x dapat kot dik. sebab sains yg penting tuk kelayakan masuk matrikulasi sains hayat@ diploma kesihatan haiwan dan penternakan @ asasi sains/pertanian.

      Delete
  19. akk dulu pointer dpt brp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X tggi pn..yg pastinye tak four flat..3.66 je..

      Delete
    2. Lega hati saya... At least says still ad peluang... Doakan says ye... :)

      Delete
  20. salam kak, sye baru form 5 n brminat nak jdi vet.. n boleh x akak tlong terangkan jalan or laluan sye untk jdi vet ni.. n sbject ape yg patut sye score?? sye aliran sains tulen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesan akak, perform semua..sebab persaingan tinggi skrang, even junior akak pn dh beratus2 pengambilan. zaman akak, 60 70 orang je yg ade..

      Lepas SPM, kalau boleh score straight A's. Kemudian boleh mohon matrikulasi sains hayat @ diploma kesihatan haiwan (UPM kampus bintulu) @ Asasi sains@ Asasi pertanian. lepas setel salah satu ni, bar boleh apply degree vet..

      all the best!! :)

      Delete
  21. slm sjhtera, sy plajar lepasan spm 2010, sy nak aply dip kesihatan haiwan n penternakan d UPM, mslahnya, syarat khas program mmerlukan sijil dalm bidang bkenaan yg di iktiraf senat UPM(bg pelajar lpasan spm 2010),, sy dh cari dlm internet mna2 institut yg mnwarkan sjil dlm bdang sains haiwan yg d iktiraf UPM.. sy nak sgt ambil jurusan tu.. akak ada info x di mna institut yg ssuai untuk ambil sijil tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh maknanye kene ambil diploma kesihatan haiwan under UPM kampus bintulu.
      sye tak pasti mane2 institusi yg menawarkan kursus yg sama. sebab saye dr matrikulasi. mungkin boleh try search UMK?

      Delete
  22. akak.. peluang pekerjaan camne kak.??. ramai org suke pandang sebelah mata je jadi vet nie.. boleh pilih ke nk jadi vet utk certain haiwan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluang cerah, tapi memandangkan sekarang dh ramai yg mintak vet, persaingan dh semakin bnyak. lagi2 skrg vet dh ad kt umk.

      Sekrang org dh x pndang sebelah mata. sebab sekarang even haiwan ternakan pun memerlukan vet, contohnye vaksin pnyakit dsb. sebab bnyk penyakit berjangkit dr haiwan kpd manusia. sejak tu la timbul ksedaran wujudnya Vet ni..

      untuk certain haiwan, apabila dh lulus ijazah, adik boleh pilih mana2 bidang yg adik nk pergi..nk kerja ladang? klinik? stable kuda? zoo? ikut minat masing2. tapi kalau teringin nk jd specialist, better sambung Master @ phD

      Delete
  23. Kak, sye mint haiwan sgt2. Mle2 xde la nk jd vet. stu hri tu tgok kmbing blakang rumh cousin, mak ckp "jd vet la nnt". Serius gile time tu kot, trus azam sgt2 nk jd vet. Tibe2 tersentap. hahaha :D

    Nk tnye, klau blaja brp thun? N bole ke klau nk smbung luar negara? Then, klau keje plak, keje kat luar negara pastu transfer Malaysia blik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar ijazah doktor perubatan veterinar 5 tahun. kalau nk sambung luar negara? x faham soalan. nk buat ijazah luar negara ke? atau master d luar negara?

      Untuk keje, boleh pilih nak keje kt malaysia atau luar negara, asalkan bekelayakan tinggi. sebab vet malaysia diiktiraf bnyk negara.

      Delete
  24. assalamualaikum hmm..nak tanya result saya banyak sangat bocor nie..

    BM : A-
    BI : B+
    SEJ : B+
    PIS : C+
    ICT: B+
    MAT :D
    FIZIK : D
    BIO : C
    ADDMATH : G
    KIMIA : E

    rasa2 ada peluang untuk saye dapat course diploma kesihatan haiwan & penternakan di UPM atau UMK untuk dapatkan vet nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik..kate orang it is worth to try..cuba je isi dulu, dapat x dapat lain cite..kalau ade rezeki insyaAllah dapat.

      Delete
  25. assalamualaikum kak, saya budak baru saja lepas ambil spm result. Alhamdulillah lulus semua. ternampak comment comment akak tadi, jadi kiranya la ni payah sikit nak ambil vet sebab persaingan semakin ramai?

    second, laluan nak jadi vet ni kiranya saya kena score betul betul masa dkt matrik, lepas tu apply upm? gitu ke akak?

    dulu dulu orang pandai lekeh sangat dengan vet sebab kerja dgn haiwan je haaa sekarang makin ramai apply vet.

    tolong doakan agar saya berjaya di dunia dan di akhirat ye akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..

      Sebenarnya ya, prsaingan semakin ramai, tapi jgn risau, sebab UMK pn dah ade vet skrang, jadi cuba je dulu mintak..insyaAllah law ad rezeki, dapat.

      nk apply diploma kesihatan haiwan dan penternakan di UPM pun boleh kalau tak nak masuk matrik..both also can. ikut mane yg adik mmapu follow..

      Delete
  26. salam kak :) baru je apply dip kesihatan haiwan. takut jgk lah. bkn apa takut tak dpt hurmm sya ni bkn perfect a spm. tapi boleh lah buat mak ayah say tersenyum. tapi lagi sekali bio sya B+, ada pluang tak kak. doa kn kak. mlas nk msuk matrik, sbb akak ckp, klau dip kesihatan haiwan ada basic :'( hurmmm arghhh doa kan kak :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik..Alhamdulillah...apply dip kesihatan haiwan pun ok..insyaAllah law dapat dip 2..buat yg terbaik..then apply vet..kalaiu dip pn, degree vet tetap 5 taon..wt yg terbaik... :)

      Delete
  27. salam kak, sya baru je apply dip kesihatan haiwan dkt upm. takut lah kak. takut tak dpt. sya ni bkn lah straight A spm. tapi at least mak ayah sya gembira sya dah bersyukur. tapi lagi sekali bio sya B+, rasa ada pluang tak kak. risau lah kak. doa kan kak. risau tak dpt :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..banyak2 berdoa, yg penting kita dh usaha kn..

      Delete
  28. salam, nak tanya akak punya muet band berapa ye?

    ReplyDelete
  29. salam, nak tanya, akak punya muet band berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...muet akak band 4...ad je yg band rendah tp bila masuk U, wajib amik extra english class kalau muet band 2 & ke bawah..tp no worries la..semua akan ok..

      Delete
  30. Salam kak. If result 3.52 dpt tak nak sambung vet ? Sy budak dip sains. Takut la takdapat. Huuu T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik...cuba dulu..dapat x dapat lain kira..yg penting kita usaha dan ikhtiar..

      Delete
  31. assalamualaikum kak. tahun ni saya pelajar ting. 5 dan saya sgt berminat dgn bidang vet ni. selain drpd upm (local uni), boleh tak nak apply belajar vet luar negara after spm? like royal veterinary college? and this field mmg kena pro eng ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau local uni ada 2..iaitu UPM dan UMK (kelantan)..untuk apply ke luar negara, selalunya amik diploma kesihatan haiwan kt malaysia, gempakkan result..then boleh apply degree kt oversea..ade list negara yg malaysia approve degree nye...jgn pergi sembarangan universiti untuk amik vet..sbb ad certain uni kt luar negara, malaysia x approve degree nya dan akan jd masalah akan dtg..akak lupa senarai uni 2..adik boleh rujuk dekat malaysia veterinary council kot x silap akak...

      local uni degree vet = 5 years, kalau oversease, 6 years..pendapat akak, better study dalam negara, sebab kite dpt exposure dgn local animal..kadang2..penyakit haiwan pn berbeza ikut negara....haiwan pn kadang2 berbeza...for me, study kt negara kita sendiri lg bagus..tp itu terpulang pd adik sndiri nk pilih mcm mane..all the best... :)

      Delete
  32. Akak ank tanyelah. Agaknye susah tak nak dapat course ni? Saya minat sangat dgn vet ni tapi takut tak dapat lah

    ReplyDelete
  33. Akak saya dak lepasan matriks. Result pspm saya yg baru keluar ni agak ok. Rasanye susah tak nak dapat course ni?

    ReplyDelete
  34. Salam ... saya lepasan dip farmasi
    Dan berminat nk sambung dlm bidang vet nih
    Rasa2 boleh ker ?
    Dip farmasi saya sangat lah cemerlang ...
    Rasa2 boleh x ?
    Minat sgt veterinar nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik, nasihat akak, please sambung deGree pharmacy. Akak dlu nk sgt msuk pharmacy tp x dpat..percayalah adik x kn menyesal, pharmacy ad peluang cerah lg compare to vet.

      Delete
  35. Saya lepasan diploma farmasi
    Boleh ker kalau nk apply dvm nih
    Msti boleh kann
    Sbb sy kos farmasi
    Kira ada kne mngene la ngan doktor haiwan nih
    Farmasi kan dalam course medic ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik...akak pn x bape nk sure la dik...boleh refer upm kot psal nde ni...

      Delete
  36. Berapa gaji akak erk sebagai doc vet nih ? ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend pd field dik..stkat ni market not less than rm2500..kalau small animal, private hospital, boleh dpt tggi dpend pd performance adik bekerja..

      Delete
  37. Salam . Saya plan nak masok diploma kesihatan haiwan dan ternakan . Saya pilih diploma pon sebab pelajar dip dah didedahkan dengan subjek2 yg ade kene mengena dengan vet jdi xdek lah susah sgt biler masok degree nnt . Tapi saya ade 1 benda je yg sy wonder , kalau sy nak jadi vet haiwan exotic perlu ke belajar pasal kuda , lembu , ayam , kucing , anjing and Vavi ? Sbb exotic ni reptiles , amfibia , burung , mcm ferret , kura2 , biawak , sugar glider , guinea pig , ular . Mmg saya minat haiwan2 yg exotic ni . Jadi perlu ke belajar pasal haiwan laen juga biler diploma nnt ? And one last thing , saya cadang lepas graduate degree , nak kerja klinik vet dulu . Then kalau ade rezeki , bukak klinik sendiri. Rasa2 logik ke eh idea saya ni ? :)

    ReplyDelete
  38. Maaf kak psal soalan tdi, lepas scroll2 baru saya perasan akak dah mention kat salah satu comment pasal jadi vet untuk certain haiwan . Kene belajar mcm biasa , then lepas tu baru boleh pilih na jadi vet ape . Hope dapat kerja klinik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..good..good luck k..malaysiax ramai exotic pet specialist..so fat kt upm our lecturers ad 2 org..sorang indian, sorang malay..

      Delete
  39. Di malaysia ada upm dan umk. Kalau saya nak sambung vet di overseas ada ke kak ?

    Contohnye dentist dan doktor rmai yg fly ke overseas. Peluang smbung degree ntok vet x bole ke fly jugak ? Adakah unvrsti overseas for vet diiktiraf malaysia ? Terima kasih. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dik..pilihan d tfn adik..
      Ramai je vet malaysia grad from oversea. Tp pastikan universiti yg adik apply diiktiraf kt malaysia kalau x sia2 degree adik nnti.
      Untuk senarai universiti yg diiktiraf, adik boleh rujuk website jabatan perkhidmatan veterinar malaysia @ Veterinary association malaysia..
      Kalau boleh apply scholarship, tp kalau mmpu, no prob..

      Delete
  40. salam kak,saya sekarang belajar di asasi upm..agak2 pointer berapa ek baru lepas masuk vet ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsaalam, akak x taw market skrg dik..tp memandangkan persaingan yg tggi dr student matrikulasi, stpm, diploma dan juga asadi2 lain, adik mesti score..sbb junior2 akak pn mostly 4 flat..

      Delete
  41. errrmmm....sye lepasan spm nk tanyer..... saye skrg tersepit dlm 2 course; zoology n veterinar......so sye x tau nk pilih maner.... 2-2 sye minat sjk dari kecil lagi..... lps bincang ngan family diorang sarankan buat perbandingan...... buat mase nie sye dapat tau zoologi susah nk dpt job tp veterinar lebih mudah..... so dari segi gaji nyer boleh x akak terangkan.... saye sbnarnyer x kisah pasal duet tp parent suruh pertimbangkan dari segi kewangan sbb nanti nk tanggung ank bini camner...saye harap akak dpt bls....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok mcm ni, pendapat akak, kalau dr segi gaji, xde fix pn..x semestinya zoology gaji kecik..dan ikut demand semasa mmg vet lg besar peluang keje..depend pd field yg adik ceburi..ladang ke, klinik ke, hospiral ke..gaji ikut tmpt yg adik keje..unless law adik keje gov mmg dh fix la dlm range 3k jgk la tolak campo sume..tp kije vet dr segi duit memang promising, tp dr segi kesibukan 2..kene tahan ckit la..bese law besar gajinye, berat la kejenye..

      Delete
  42. assalamualaikum saya nak tanye akak,skang ni saya ngah tunggu upu,saya letak diploma sains gunaan di uitm,saya nak masuk upm amik bahagian haiwan penternakn tapi ayah saya x bgi sbb jauh lagipun result sya buknla cemerlang ..tpi alhamdulillah result baik,jadi boley x saya apply ijazah kat upm slpas saya abih diploma nnty sbb orang uitm cakp,lpas amik diploma sains gunaan boley apply mane2,vaterinar pon boley..jadi saya nak tnye pendapat akak...sya harap akak blas komen saya...terima kasih..seronok bace entri akak

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum saya nak tanye akak,skang ni saya ngah tunggu upu,saya letak diploma sains gunaan di uitm,saya nak masuk upm amik bahagian haiwan penternakn tapi ayah saya x bgi sbb jauh lagipun result sya buknla cemerlang ..tpi alhamdulillah result baik,jadi boley x saya apply ijazah kat upm slpas saya abih diploma nnty sbb orang uitm cakp,lpas amik diploma sains gunaan boley apply mane2,vaterinar pon boley..jadi saya nak tnye pendapat akak...sya harap akak blas komen saya...terima kasih..seronok bace entri akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik..
      Utk kos sains gunaan, setakat ni batch akak xde plak yg drpd kos ni. Kbnyakannya diploma kesihatan haiwan atau pertanian. Tapi x salah kalau mencuba. Lgpn pengisian upu nnti adik boleh letak bnyk plihan. Masih ada peluang tp pastikan score result ye..good luck..

      Delete
  44. akaq ade interview x? dye tnye ape

    ReplyDelete
  45. akaq ade interview x? dye tnye soalan ape klau ade?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naksud adik interview sblum amek degree? Stkat ni belum ada..akan dtg wallahualam..

      Delete
  46. Selalu tak main bedah bedah .haihhh..mabuk darah la sy ni..minat tu mmg minat..tp time experiment bedah tikus..tgn menggeletar..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik, bila masuk tahun 4 dan 5, sepanjang tahun adik akan terlibat n bedah2..no choice dlm perubatan, baik manusia mahupun haiwan..

      Delete
  47. Assalammualaikum.
    Saya lepasan spm 2010. Daripada aliran sains and result spm saya biasa biasa saja. Then saya sambung study diploma akaun. 2014 baru hbis beljr diploma dgn cgpa 3.62. Muet pula hnya band 2 tapi dlm proses untk ambil muet kali kedua. Kalau saya nak mohon sambung degree dgn kos vet boleh ke? Ataupun jika saya dapt degree akaun di upm then saya nk tukar kos ambil vet, ada peluang tidak? Saya tak nampak diri saya nak belajar akaun lagi.
    And saya memang suka haiwan, saya bela kcg agak byk.. bila wabak penyakit dtg serg kcg rmah saya... saya sedih xdpt nak rawat kcg jadi buat lg saya kuat nk smbung vet. Ad chance tak saya nk amek vet?

    Tq... :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu akak, x dpt dik, sbb xde basic sains..wlpn spm ad basic sains, tp result spm x leh guna tuk further degree..

      Delete
  48. Assalammualaikum..akak..sye bakal Amek barchelor of production animal health..bole ke sye jdi vet lepas grade??

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum kak, saya sering follow up blog akak ni sebelum result spm keluar lagi sebab memang bercita-cita untuk menjadi seorang veterinar, alhamdulillah, saya dapat meneruskan pelajaran di upmkb kos dip, kesihatan haiwan.
    soalan saya ialah, kalau saya melanjutkan pelajar ke DVM, adakah tempoh pelajaran tidak di singkatkan? kekal dengan 5 tahun?

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum kak, saya sering follow up blog akak ni sebelum result spm keluar lagi sebab memang bercita-cita untuk menjadi seorang veterinar, alhamdulillah, saya dapat meneruskan pelajaran di upmkb kos dip, kesihatan haiwan.
    soalan saya ialah, kalau saya melanjutkan pelajar ke DVM, adakah tempoh pelajaran tidak di singkatkan? kekal dengan 5 tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik..ye betul..ttp sama 5 years.

      Delete
  51. Assalam akak .. saya form 4 lg pelajar aliran sains .. tapi saya tak ambil biology .. saya minat sgt dgn haiwan, dr kecil lg .. saya cuba minat ke arah engineering tp tak boleh .. hurrmm .. maklumlah dah tak boleh lari dr kehidupan haiwan .. hehehe .. ok akak, saya nak tanya, boleh tak saya nak jadi veterinar ni walaupun subjek biology saya tak ambil? Kalau boleh, bagaimana cara yang sesuai ya akak?

    ReplyDelete
  52. Assalam akak .. saya nak minta pendapat dan cadangan akak .. saya baru form4, pelajar aliran sains .. kelas sains yg ada akaun .. mean, saya tak ambil subject biology, sains .. so, soalan saya akak, boleh ka saya ambil diploma kesihatan haiwan or diploma pertanian di UPM? Kalau saya minta agak2 dapat ka akak? Or adakah saya terpaksa tambah Biology or Sains pertanian or Sains masa SPM nanti .. saya teringin sgt2 nak jadi veterinar .. hope akak boleh bantu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, akak x clear dgn soalan adik ni, mksudnye adik lgsung x amik subject sains? Pure sains pn xde? Akak x sure kalau tanpa subjek sains boleh further atau x, cuma setahu akak, boleh cuba try apply matriks utk sains hayat kalau dpt..

      Delete
    2. Ya, subjek sains dan biology tak ada .. tp physic dan chemistry ad .. owh .. ok kak, thx ya kak :D

      Delete
  53. Salam kak... akak ade facebook x???nk add blh

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum kak tejaaa, saya tertarik baca blog post akak ni sebab saya pun nak jadi veterinar in shaa Allah. Setelah baca komen-komen di atas, maknanya untuk jadi veterinar, masuk matriks sains hayat. Seterusnya, dalam upu ambil ijazah kesihatan haiwan di UPM atau UMK. Belajar dalam negara selama 5 tahun. Akak, semasa belajar ada tak kena buat pembentangan depan orang ramai? Saya suka bercakap dengan haiwan, tapi dengan manusia ni kurang huhuhuuu.. ada tips untuk menghadapi cabaran berdepan dengan orang ramai macam tu tak?? Terima kasih ya akak^^ oh ya, nanti kalau saya email akak, akak jangan terkejut pula ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tq syg..

      Ye betul 2..itulah lebih kurang die nye perjalanan..then tuk pembentangan tu.no worries, times will make u wiser and stronger..hee..lame2 nnti akan bertambah yakin..akak dlu pn same jgk..tp time flies, lame2 bertambah yakin..ok? No worries..

      Delete
  55. Saya bukan murid sains kelas boleh tak saya menjadi doktor haiwan

    ReplyDelete
  56. salam akak,
    klu nk ambik vet kat upm ni kne lalui asasi atau diploma terus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik boleh lihat di blog ini utk jawapan soalan adik

      http://megawealthvet.blogspot.my/2016/02/kerjaya-sebagai-doktor-perubatan.html

      Delete
  57. Assalam kak.. saya baru habis spm 2015 nie.. Addmath saya dpt lulus je.. boleh lagi ke saya nk apply diploma kesihatan haiwan nie.??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tngok subject lain ok x, try dlu insyaAllah, belum cuba belum tahu, kene bnyk usaha k..

      Delete
  58. Assalam akak.. akak ade ckp yg masuk vet tu dip kesihatan haiwan dan dip pertanian kan.. diploma pertanian je ke atau kejuruteraan pertanian.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, dkhp @ diploma kesihatan haiwan dan penternakan..afa diploma 0ertanian, ada diploma kejuuteraan 0ertanian, semua pn boleh apply vet..xde msalah..asasi sains, asasi pertanian, stpm, matrikulasi..pnboleh jgk

      Delete
  59. Salam kak, sy x blh ambil asasi pertanian di upm. Ade care lain x kak? Sy nk sngt jadi vet. Sy lepsan spm2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stpm, mateikulasi, asasi sains, asasi pertanian, diploma kesihatan haiwan, diploma pertanian, diploma kejuruteraan pertanian..salah 1 drpd list ni boleh..

      Delete
  60. Salam akak.saya lpasan diploma sains di upsi.agak2,saya bleh mohon x vet ni?tq

    ReplyDelete
  61. Salam kak, saya lepasan spm and saya nk sgt jadi vet and help animals but idk which course should i take. Can you please help me

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, utk lepasan spm, ada banyak cara..stpm boleh major sains @ sains hayat di matrikulasi, asasi sains @asasi pertanian, diploma kesihatan haiwan (dkhp), diploma pertanian, diploma kejuruteraan pertanian, mane2 salah 1 ni adik boleh apply..hehe

      Delete
    2. Adik boleh baca di blog ini utk ulasan lebih jelas menengenai perjalan utk menjadi seorang vet..

      http://megawealthvet.blogspot.my/2016/02/kerjaya-sebagai-doktor-perubatan.html

      terima kasih

      Delete
  62. Assalamualaikum. Adakah result spm saya masih akan diambil kira sekiranya saya telah mengambil matrikulasi. Maksud saya, sekiranya saya mendapat result matrikulasi yg baik, tetapi mendapat C untuk mata pelajaran kimia semasa spm. Adakah result spm masih mempengaruhi walaupun saya merupakan lepasan matrikulasi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, yg 2 akak x berapa pasti, sbb yg 2 bhgian pngambila yg tentukan..huhu

      Delete
  63. Assalamualaikum. Adakah result spm saya masih akan diambil kira sekiranya saya telah mengambil matrikulasi. Maksud saya, sekiranya saya mendapat result matrikulasi yg baik, tetapi mendapat C untuk mata pelajaran kimia semasa spm. Adakah result spm masih mempengaruhi walaupun saya merupakan lepasan matrikulasi?

    ReplyDelete
  64. assalamualaikum kak, saya dah habis matriks dan tgah tggu result. fasa 1 upu saya letak vet pilihan ke 4 tapi fasa 2 nanti saya nak tukar vet ke pilihan no 2. still ada chance nak dpat vet ke kalau saya tak letak vet pilihan pertama eh? sbb yg pertama dah tak boleh tukar(ada iv) . risau pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih ad chance..sbb akak dlu plihan ke 4..hehe

      Delete
  65. Assalamualaikum kak, alhamdulillah rezeki saya berjaya dpt matriks selangor dan diploma sains haiwan. Tapi saya tak tau nak pilih mana satu. Apa pendapat akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matriks susah ckit, tp cepat grad..diploma relaks ckit tp lmbat grad..hehe..kalau akak, akak plih diploma..hehe

      Delete
    2. Matriks susah ckit, tp cepat grad..diploma relaks ckit tp lmbat grad..hehe..kalau akak, akak plih diploma..hehe

      Delete
  66. Assalamualaikumwbh.. Sy cuma nak bertanya..apakah jalannya untk menjadi jurubahasa? Cita2 pertama doktor haiwan,tp sy bkn aliran sains.Saya hny dapat bidang sastera. . jadi,apakah kelayakan untuk menjadi penterjemah?Laluan manakah yang sy perlu ambil?

    ReplyDelete
  67. Akak..biasiswa apa yg taja course ni???

    ReplyDelete
  68. minat vet... tp tak tercapai :'(

    ReplyDelete